Bilen

Udstyret

Bilen med tagteltet, markiser, mv. slået op. © 1999 Eventyr.net Vores Land Rover er udstyret med en del "ekspeditionsudstyr". For at kunne bo i bilen og køre steder, hvor almindelige biler ikke kommer, er vi nødt til at have en del ekstra med.

- Navigation
For at kunne finde vej ude i outbacken har vi udstyret bilen med en GPS (satelitnavigator). Den model vi har valgt kan indeholde ca 500 "waypoints". Dvs. vi kan indkode ca 500 forskellige positioner på f.eks. tankstationer, bestemmelsessteder o.lign. Herefter kan GPS'en så fortælle hvor langt der er, hvilken retning vi skal køre mv.
Herudover har vi også et godt gammeldags kompas med, da man jo aldrig skal stole 100% på at man har strøm.

- Kommunikation
Nogle vælger at rejse ud for at få fred og mener at kontakt med "hjemmet" undervejs ødelægger turen. Vi tror ikke at det vil genere os spor at kunne holde en løbende kontakt med dem "derhjemme". Og vi vil jo også meget gerne kunne vedligeholde disse sider undervejs.

Vi medbringer en bærbar pc, der kan køre på bilens strøm. Desuden har vi en mobil-telefon, der står for opkoblingen til internettet (når vi er nær by-områder).
Herudover har vi også en UHF-radio som kan bruges i nødsituaioner. Med denne kan vi kontakte road-trains mv. Rækkevidden på denne er dog ikke så stor, men den kan dog alligevel nok vise sig at være til god hjælp.

Når vi kører ud på de mere øde ørkenstræk, lejer vi en satelittelefon, så vi kan tilkalde hjælp i en nødsituation.

- Vand
Det er meget vigtigt at have rigeligt med vand med, når man skal rejse i varme lande.
Vi medbringer 80 liter vand i fire beholdere. Vi har købt to almindelige 25 liters dunke med haner på. Disse er så anbragt i hver deres "vippe-stativ", der gør det lettere at tappe vand.
Derudover har vi en 10- og 20 liters dunk til vand.

Vi har ikke installeret vandrensningsanlæg, men for at vandet skal kunne holde sig nogenlunde friskt benytter vi "sølvtabletter", der også bruges på skibe.

- Brændstof
I Australien kan der være meget langt mellem tankstationerne. Og man må påregne et væsentligt større brændstofforbrug derude, da man kører noget langsommere pga. de ofte dårlige veje.

Mange installerer ekstra tanke i bilen. Dette har vi dog ikke gjort.
Bilen er som standard udstyret med en 80 liters tank. Derudover medbringer vi 100 liter ekstra diesel i 5 jerrycans.

- Opbevaring
Behovet for at have ting med stiger jo mere behageligt man vil have det. Vi forsøger at holde mængden af gods nede af hensyn til vægten og pladsen. Opbevaringen af tunge ting sker i trækasser bygget til at passe ind i bilen. Lette madvarer, tøj, nødhjælpsudstyr mv. opbevares i plastickasser i bagkabinen.

- Køkken
Bilens køkken. © 1999-2000 Eventyr.net Der er ikke meget plads til et køkken i en Land Rover og dette er også meget spartansk indrettet. Vi har en spritbrænder, et køkkenbord i aluminium monteret indvendigt på bagdøren og nogle kasser til opbevaring af madvarer. Herudover har vi en køleboks, der kører på bilen strøm.

- Overnatning
Vi havde indrettet bagkabinen i bilen, så det var muligt at sove her. Vores primære soveplads er vores tagtelt, og vi har endnu ikke været nødt til at benytte bagkabinen. Tagteltet kan slås op på under 2 minutter. Vi mener at det er rarest at sove på taget, da vi der er højt hævet over hvad der måtte være af kryb på jorden.
Bagkabinen skal kun bruges som soveplads og opholdsrum i tilfælde af meget dårligt vejr, hvor tagteltet ikke længere er behageligt.

- Toiletforhold
Ude i den store natur må man benytte sig af et hul i jorden. Det kræver lidt tilvænning, men når man skal - ja, så kan man sagtens.
Man skal blot huske at grave hullet tilpas langt væk fra vand, vej og bilen.

- El-indretning
Begyndende kaos bag førersædet. © 1999 Eventyr.net For at kunne drive de mange elektriske indretninger vi har med, er der monteret tre batterier i bilen.
De to er sluttet sammen i parallel til startstrøm og strøm til spil. Det tredie er tilsluttet ekstraudstyret (køletaske, computer, ekstra lys mv.) Alle er tilsluttet ladestrømmen på bilen, men de to sammenkoblede kan frakobles ekstraudstyret, så der kun tappes på det ene batteri, når vi holder stille. Dette er gjort med en simpel mekanisk hovedafbryder.
Der er ført strøm om bag i bilen til nogle cigartænder-stik. Vi bruger disse som stikkontakter til en del af ekstraudstyret, da meget af udstyret netop benytter sådanne stik. På denne måde kan man koble tingene til og fra efter behov.

Vi har installeret en Power Inverter, der kan lave bilens 12 volt om til 220 volt vekselstrøm. På denne måde har lettere mulighed for at oplade telefon, kamerabatterier, computer, mv.
Vi har også eftermonteret en solfanger, så der også kan lades på batterierne, når vi holder stille. Vi oplevede, at holdt vi stille mere end en dag, var der ikke strøm nok på ekstra-batteriet. Med solfangeren kan vi lade på batteriet, selv når vi camperer.

- Bjærgning
Vi forventer at komme ud og køre en del i outbacken. Her er der jo ingen fine asfaltveje og mulighederne for at køre fast er derfor store.
Vi har monteret et 4-tons spil foran på bilen. Med dette og en spade, nogle sjækler, en kasteblok, tovværk og jordanker håber vi på at kunne redde os selv ud af de værste kriser.
Desuden har vi også en Hi-Lift, der udover at være donkraft ved punkteringer også kan benyttes til at løfte bilen op af huller samt bruges som manuelt spil, hvis vi ingen strøm har.

- Værktøj
Vi medbringer ikke noget specialværktøj, dog er værktøjskassen veludstyret med skruenøgler, skruetrækkere, tænger, hammer, økse mv.

- Øvrigt udstyr
Bilen har også bullbar ("kængurugitter"), to reservehjul, to brandslukkere, snorkel (forhøjet luftindtag til motoren), ekstra fjernprojektører, solsejl (en slags markiser) på to sider af bilen, tagbagagebærer og stålnet foran køleren.

- Udstyrslisten
Listen over udstyr er meget lang, men her er en opsummering på det vigtigste:

 • Bullbar (hjemmelavet)
 • Warn XD9000 spil
 • Eezi-Awn tag-telt
 • AV Tagbagagebærer
 • 5 reservedunke á 20 liter (Jerrycans)
 • 2 x 25 + 1 x 10 + 1 x 20 liter vanddunke
 • 2 reservehjul
 • 3 batterier (2 start og 1 deep cycle)
 • 2 brandslukkere
 • Snorkel m. cyklonfilter
 • Køleboks
 • Trangia (spritbrænder)
 • Hi-Lift
 • Jordanker
 • Sjækler, kasteblok, tovværk
 • Spade, økse, sav
 • 12 volt kompressor
 • Almindeligt værktøj
 • Garmin 128 GPS
 • UHF-radio
 • 12-220 volt omformer
 • BP 45w solfanger

  Alt udstyr har været i brug indtil nu på nær økse og spil.


 • Copyright © 1999-2000 by Eventyr.net. Materialet på disse sider er beskyttet af gældende dansk lov om ophavsret.