Forberedelser <- Tilbage til forberedelser

Bilen

Skal man rejse rundt i længere tid i et land som Australien er det rart at være selv-transporterende. Man har mange muligheder for dette. Enten ved at leje en bil eller købe en bil - ude eller hjemme.

- Valg af bil
Vi valgte jo at tage bilen med hjemmefra. Dette betød en hel del mere arbejde for os, men gav også en stor glæde ved at gå og gøre den klar.
Om det kunne svare sig økonomisk kan diskuteres længe. Mange siger nej, en del siger ja. Vi selv er helt sikre på, at det var det rigtige vi gjorde.
Vores krav til bilen var, at den skulle være terrængående, holdbar, let at reparere, udbredt (gør det let at få reservedele) og stor nok til at der kunne laves sovekabine bagi.
Alene først- og sidstnævnte krav sorterer en hel del biler fra.
Rigtigt mange japanske firehjulstrukne biler har ikke længden til en sovekabine. Af dem der har, er der mange som ikke er holdbare eller særligt udbredte. Dem der er tilbage er ikke lette at reparere, da de er fyldt med elektronik.
Vores valg endte med en engelsk bil - en Land Rover. Man kunne også have valgt en Toyota Land Cruicer, men vi valgte altså europæisk.

- Køb af bilen
Hvordan får man så fat på sådan en ?
Vi kiggede i den Blå Avis og kørte til forhandlere. Vi ville gerne have en nyere bil (1995-?) for at undgå et udslidt vrag, der skulle arbejdes alt for meget på.
I avisen var der ingen - og forhandlerne kunne kun sige: "Ring igen om et halvt år. Dem der har sådan en bil, vil ikke af med den".
Modet faldt mærkbart, men vi vidste at der fandtes en
klub for Land Rover ejere. Denne meldte vi os så ind i (uden bil) og begyndte at annoncere i deres klubblad.
Efter kort tid fik vi flere tilbud på hånden og snart var bilen købt og hentet hjem fra Nordjylland.

Ønsker man at købe bilen i Australien i stedet kan der være hjælpe at hente på http://www.downunder.dk, hvor Frank Steen Andersen er mere end villig til at øse ud af sine erfaringer.

- Klargøring af bil
Der var rigtig mange ting, der skulle gøres ved bilen, før vi følte, at den er klar til turen. Den opgave vi satte os selv på, ville nok afskrække de fleste, men vi så det som et "nødvendigt onde" - faktisk hyggede vi os rigtigt meget med arbejdet.
Hvis du vil vide mere om, hvad vi gjorde ved bilen, skal du kigge under "
bilen".

- Transport af bilen
Hvis ikke man vil køre bilen hele vejen til Australien, er der ikke så mange alternativer.
Vi fik sejlet bilen ud i en 20 fods container, hvilket tager cirka 40 dage.
Vi brugte en del tid på at ringe rundt til rederier for at høre, hvad det ville koste at få sendt en container den halve verden rundt.
Vi fandt snart ud af at der er mange der skal tjene på sådan en fragt. Pakning af container, kørsel til skibet, havneafgift, læsning af skib, sø-fragt, losning af skib, havneafgift, kørsel fra havn, udpakning af container, og meget mere.
Herudover kommer der tolddokumenter og andet papirarbejde, der skal udføres.
De fleste firmaer, vi ringede til, kunne give tilbud på arbejdet fra vi afleverede bilen til den ankom til Melbourne havn. Derfra skulle vi selv ordne resten med lokale firmaer.

Det bedste tilbud vi fik kom fra Mercantile, der også har et lokalt kontor i Melbourne. Det betød at vi gennem vores danske kontakt-person kunne ordne alle forhold omkring fragt af bilen hjemmefra - lige fra vi afleverede bilen, til pakning, sejllads og til den blev pakket ud igen i Melbourne. Tolddokumenter mv. blev ligeledes ordnet for os.
Det eneste vi skulle tænke på var at betale regningen - og den lød faktisk på et af de laveste beløb vi fik tilbudt.

Det kan bestemt betale sig at ringe rundt til forskellige rederier, da vi har fået priser der svinger med op til 10.000 kr.

Vi prøvede at arrangere en delt container med andre, som skulle have gods sendt til afsted, men det viste sig, at vores bil fylder det meste af en 20 fods container. Derfor måtte vi betale hele transporten selv.

Når man får transporteret sin bil eller andet gods i en container, skal man huske at der ikke automatisk er nogen forsikring der dækker, hvis der sker skade på det transporterede gods.
Redereiet er (tilsyneladende) ikke forpligtet til at dække skader opstået under transporten - eller de vil altid nægte at de er ansvarlige. Derfor skal man huske at tegne en transportforsikring.

- Indførsel af bil i Australien
Når man indfører en bil til et fremmed land skal man i teorien betale import-told til det pågældende land, medmindre at man kan dokumentere at den bliver udført igen. Dette kan man selvfølgelig ikke, da bilen kan blive stjålet mens den er i landet.
Ved normale ferierejser i Europa gælder disse regler ikke, men ved rejser til f.eks. Australien gælder de altså.

En import-told kan være temmelig bekostelig affære og medføre en hel del papirarbejde. Heldigvis er der et alternativ:
Carnet de passage (tolddokument) der er er en garanti overfor toldmyndighederne i udlandet, at tolden af bilen vil blive betalt, hvis bilen ikke bliver genudført.

Et carnet udstedes i Danmark af FDM. Dette sker ved at FDM gennem et dansk forsikringsselskab (dit eget eller TopDanmark) tegner en forsikring, der dækker tolden, hvis bilen ikke genudføres fra det pågældende land. Et carnet de passage kan koste op til 11.000,- kr afhængig af bilens værdi samt hvilket forsikringsselskab der benyttes.

Kontakt FDM i god tid (et par måneder før afrejsen). Papirarbejdet klares på denne måde hjemmefra og du slipper for store udgifter og unødigt papirarbejde.


Copyright © 1999-2000 by Eventyr.net. Materialet på disse sider er beskyttet af gældende dansk lov om ophavsret.